Ajankohtaista

Kuivaliha

Valmis kuivaliha on maukkaimmillaan, kun siitä vuolee puukolla ohuita lastuja ja nauttii ne suoraan terän päältä.
——————————————————-
Teksti: Markus Maulavirta  Valokuvat: Tuukka Kouri  11.03.2022, Jahtimedia.fi

Lihan kuivaaminen käy kätevästi: kuivalihan ohje

Kevät on otollinen aika kuivalihan valmistamiselle. Perinteiseen tyyliin ulkona kuivattava liha laitetaan ”isojen pakkasten” jälkeen ulos, jolloin kevätahava pääsee sen kuivattamaan. Muutamassa viikossa maukas herkku on valmiina.

Valmista noin 8–10-prosenttinen suolaliemi oheisen ohjeen mukaan. Suolaksi käy karkean merisuolan lisäksi myös myös jauhettu jodioimaton merisuola. Jodi tekee lihaan pistävän aromin, joten sitä ei pidä käyttää tähän tarkoitukseen. Tästä liemestä tulee noin 9-prosenttinen.

Suolaliemen valmistaminen

Ainekset annosta
1 l vettä
100 g karkeaa merisuolaa
Valmistus
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola
  • Anna suolan liueta veteen
  • Jäähdytä
Leikkaa liha noin kolmen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Lähes mikä osa hyvänsä kelpaa, esimerkiksi paistit, kyljet tai lapa, mutta parhaan lopputuloksen saat paistista tai sydämestä.

 

1. Leikkaa liha

Leikkaa liha noin kolmen sentin paksuisiksi suikaleiksi.

Lähes mikä osa hyvänsä kelpaa.

Kyljet tai lapa ovat hyviä, mutta parhaan lopputuloksen saat paistista tai sydämestä.

Tee kuhunkin lihapalaan pieni reikä jompaan kumpaan päähän suikaletta. Pujota naru reiän läpi ja solmi päät yhteen lenkiksi.

 

2. Rei’itä ja lisää naru

Tee kuhunkin lihapalaan pieni reikä jompaan kumpaan päähän suikaletta.

Pujota naru reiän läpi ja solmi päät yhteen lenkiksi.

Laita lihapalat uppeluksiin jäähtyneeseen suolaveteen. Anna lihojen suolaantua kaksi–kolme päivää. Suuremmat palat vaativat useampia päiviä.

 

3. Suolaa

Laita lihapalat uppeluksiin jäähtyneeseen suolaveteen.

Anna lihojen suolaantua kaksi–kolme päivää.

Suuremmat palat vaativat useampia päiviä.

Ota lihapalat pois suolaliemestä ja kuivaa huolella. Ripusta ne ulos hyvin tuulettuvaan paikkaan. Laita lihojen ympärille verkko, jotta linnut tai oravat eivät pääse keikkumaan lihojen päällä ja sotkemaan niitä.

 

4. Nosta ulos kuivumaan

Ota lihapalat pois suolaliemestä ja kuivaa huolella.

Ripusta ne ulos hyvin tuulettuvaan paikkaan.

Laita lihojen ympärille verkko, jotta linnut tai oravat eivät pääse keikkumaan lihojen päällä ja sotkemaan niitä.

Kuivatusaika riippuu tuulista, pakkasesta ja auringosta, mutta vähintään pari viikkoa menee. Kannattaa välillä vuolla pieni maistipala. Liha on kiinteytynyttä, kun se on sopivan kuivaa ja kypsää.

 

5. Nauti

Kuivatusaika riippuu tuulista, pakkasesta ja auringosta, mutta vähintään pari viikkoa menee.

Kannattaa välillä vuolla pieni maistipala.

Liha on kiinteytynyttä, kun se on sopivan kuivaa ja kypsää