Lihan kuivaaminen käy kätevästi: kuivalihan ohje
Valmista noin 8–10-prosenttinen suolaliemi oheisen ohjeen mukaan. Suolaksi käy karkean merisuolan lisäksi myös myös jauhettu jodioimaton merisuola. Jodi tekee lihaan pistävän aromin, joten sitä ei pidä käyttää tähän tarkoitukseen. Tästä liemestä tulee noin 9-prosenttinen.
Suolaliemen valmistaminen
1 l | vettä |
100 g | karkeaa merisuolaa |
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola
- Anna suolan liueta veteen
- Jäähdytä
1. Leikkaa liha
Leikkaa liha noin kolmen sentin paksuisiksi suikaleiksi.
Lähes mikä osa hyvänsä kelpaa.
Kyljet tai lapa ovat hyviä, mutta parhaan lopputuloksen saat paistista tai sydämestä.
2. Rei’itä ja lisää naru
Tee kuhunkin lihapalaan pieni reikä jompaan kumpaan päähän suikaletta.
Pujota naru reiän läpi ja solmi päät yhteen lenkiksi.
3. Suolaa
Laita lihapalat uppeluksiin jäähtyneeseen suolaveteen.
Anna lihojen suolaantua kaksi–kolme päivää.
Suuremmat palat vaativat useampia päiviä.
4. Nosta ulos kuivumaan
Ota lihapalat pois suolaliemestä ja kuivaa huolella.
Ripusta ne ulos hyvin tuulettuvaan paikkaan.
Laita lihojen ympärille verkko, jotta linnut tai oravat eivät pääse keikkumaan lihojen päällä ja sotkemaan niitä.
5. Nauti
Kuivatusaika riippuu tuulista, pakkasesta ja auringosta, mutta vähintään pari viikkoa menee.
Kannattaa välillä vuolla pieni maistipala.
Liha on kiinteytynyttä, kun se on sopivan kuivaa ja kypsää